Szerver választó
Gondoljon a garanciára!

Blog - Windows 2003 EOS

2014.10.31. 23:36 - Írta: Szerverplaza.eu

Mi történik pontosan?

A Microsoft nem támogatja tovább a következő operációs rendszereket:

  • Windows Server 2003
  • Windows Server 2003 R2
  • Windows Small Business Server 2003

Ennek legfontosabb következménye, hogy ezek a rendszerek ezután nem kapnak biztonsági frissítést, így sérülékenyek lesznek az új vírusok, férgek és egyéb kártevőkkel szemben. Súlyosbítja a helyzet, hogy gyakran egy sérülékenység több verziót is érint, így pl. ha megjelenik egy javítás a Windows 2012-höz azt visszafejtve könnyen írhatnak új vírusokat, amik ellen a Windows 2003-as család védtelen lesz!

Meddig van időm?

A támogatás 2015. július 15. ér véget. De a tervezés, a beszerzés(ek) és migrálás több hónapot is igénybe vehet, ezért mindenképp érdemes már most elkezdeni az áttérést!

Mit kell mérlegelni?

2003 óta sokat fejlődött a világ. Jelentősen növekedett a gépek teljesítménye, nőt az elérhető sávszélesség és óriási jelentőségű lett a virtualizáció.

Az áttérés során mérlegelni kell ezeket a tényezőket, hogy a legolcsóbb és legjobb megoldást válasszuk!

Hogyan történik az áttérést?

Feltérképezés

Az első lépés az IT környezetünk alapos felmérése, azaz az összes olyan alkalmazás, szolgáltatás és kiszolgáló szoftver leltárba vétele, amely jelenleg Windows Server 2003-on fut. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:
- Mennyi és milyen verziójú Windows Server szerepkör (pl. AD DS, DHCP, fájlszerver, webszerver, cluster stb.) fut jelenleg Windows Server 2003-on?

- Mennyi és milyen verziójú Microsoft kiszolgáló szoftverünk (pl. Exchange Server, SQL Server, Terminal Server, stb.) fut jelenleg Windows Server 2003-on?

- Mennyi és milyen verziójú külső kiszolgáló szoftverünk (pl. vállalatirányítási szoftver, adatbázis szoftver, stb.) fut jelenleg Windows Server 2003-on?

- Mennyi és milyen verziójú külső vagy saját alkalmazás (pl. számlázó program, mentőszoftver, munkaidő-nyilvántartó szoftver, stb.) fut jelenleg Windows Server 2003-on?

Felmérés

Ha már rendelkezünk egy alapos feltérképezéssel az összes szoftveres komponensre vonatkozóan, akkor a következő kérdésekkel kell szembenéznünk:

- A Windows Server szerepköreink és a szerver alkalmazásaink kicserélhetőek egy modernebb operációs rendszer szerepköreire?

- A belső és külső alkalmazásaink futnak majd egy újabb környezetben?

Azzal párhuzamosan, hogy megpróbáljuk kinyomozni a Microsoft-tól és a külső gyártóktól származó információk alapján az ezekre a kérdésekre adott válaszokat, nyomban rendszereznünk is kell a bejövő információk alapján a válaszokat. Egy alkalmazás esetén például felállíthatunk négyféle szintet a kompatibilitást priorizálva:

1. Minimális erőforrással képesek leszünk migrálni egy új rendszerbe

2. Közepesen problémás, több idő és erőforrás szükséges a migrációhoz

3. Nagyon problémás, rengeteg erőforrás vagy totális újrafejlesztés szükséges az alkalmazás működéséhez

4. Különböző okokból lehetetlen migrálni, vagy nem éri meg a befektetést, az alkalmazás nyugdíjba fog vonulni

De a katalógusunk mátrixa ennél jóval bonyolultabb is lehet, hiszen az adott üzleti alkalmazás kritikussága, komplexitása vagy éppen az átállással járó rizikófaktor (pl. az alkalmazás kiesése), alaposan összekuszálhatja a kompatibilitás kérdését. Ebben részben tehát elsősorban „papíron”

dolgozunk, jól felépítve az átállási terv első lépéseit, egy nagyobb vállalatnál beleértve természetesen a felelős munkatársak/csoportok listáját is.

Kiválasztás

Elérkeztünk abba az állapotba, hogy rengeteget tudunk már a környezetünkről és arról is, hogy mit szeretnénk/tudunk továbbvinni egy új rendszerbe, de azt még nem tudjuk, hogy a céljainknak és a lehetőségeinknek milyen infrastrukturális célpont vagy célpontok felelnek meg.

Itt el kell dönteni, hogy a legjobb megoldás a szerver(ek) cseréje egy modern hardverre és operációs rendszerre. Vagy a szolgáltatások részben vagy egészben történő felhősítésére (pl. szerver virtualizáció, Office 365/Azure, NAS vagy egyéb megoldások.

Saját és virtuális szerver esetén fontos kiválasztani a megfelelő új operációs rendszert is:

Operációs rendszer A megjelenés  Támogatás vége
Windows Server 2008 2008. május 6. 2020. január 14.
Windows Server 2008 R2  2009. október 22. 2020. január 14.
Windows Server 2012 2012. október 10. 2023. január 10.
Windows Server 2012 R2 2013. november 25. 2023. január 10.


Nézzük meg tehát felsorolásszerűen, hogy melyek a legfontosabb változások az elmúlt 11 évben, ebben a 4 generációban:

- Szervervirtualizáció: A Windows Server 2008-ban mutatkozott be elsőként a Microsoft ingyenes szervervirtalizációs platformja, amely mostanra szintén a negyedik generációnál tart és teljes mértékben felveszi a verseny a versenytársakkal, sőt a Windows Server 2012 óta előzi azokat.

A Hyper-V Server 2012 R2 önállóan letölthető formában teljes mértékben ingyenes. AD tartományvezérlők támogatása területén ez az egyetlen platform, ami teljes mértékű konzisztenciát nyújt. Skálázhatóság, új generációs virtuális gépek, virtuális lemezek online műveletei, Shared-Nothing Live Migration, Hyper-V Replica, hálózatvirtualizáció, Linux virtuális gépek magas fokú támogatása – és a listának még nincs vége, gyakorlatilag nincs olyan szerverfeladat, amit ne lehetne magabiztosan virtualizálni az x86-os platformon.

- Tárolás, fájlszerver, fürtözés: A Windows Server 2012 R2-ben a virtualizáció mellett a tárolás területén található meg a legtöbb és legnagyobb horderejű újdonság. Ide tartozik például a Storage Spaces, ami egy integrált, tárolóvirtualizációs technológia, vagy az integrált deduplikáció és rétegezett tárolás, az SMB 3.02 protokollal érkező nagyszámú újdonság, pl. az aktív-aktív fájlszerver képesség, vagy éppen a szintén integrált iSCSI Target Server funkció.

Ezen kívül az a tendencia is jól látható, hogy egyre több, korábban csak a hardverre jellemző képesség épül be szoftveresen a szerverbe, így a kisebb költségvetéssel és mindeddig kevesebb lehetőséggel rendelkező vállalatok is belevághatnak a magas rendelkezésre állású, hibatűrő megoldások építésébe.

Így a hibatűrő fürtözés is számos ponton erősödött, erre az első látványos példa a skálázhatóság. A Windows Server 2008 R2-vel szemben immár a 16 csomópont helyett 64-et, az 1000 virtuális gép helyett pedig 8000-et vagyunk képesek maximum üzembe állítani fürtönként. A nagyméretű fürtök

felügyelete a Server Managerből és a Failover Cluster Managerből, vagy a Windows Server 2012 R2-vel debütált Cluster Dashboard-ról is megoldható, illetve a PowerShell-el kezelhető.

- Hálózat: A Windows Server 2012 R2 kapcsán a hálózat témakörben egyaránt találunk olyan teljesen új megoldásokat, mint a hálózati interfészek összefűzését lehetővé tevő immár integrált NIC Teaming, vagy a régi ismerős DHCP szerver fürt nélküli redundanciáját megvalósító DHCP Failover. További nagyon fontos és immár nélkülözhetetlennek tűnő újdonság az IP alhálózatok és hozzákapcsolódó szerver szerepkörök felügyeletét ellátó IP Address Management és természetesen a telephely-központ viszonylatban már ismert, de alaposan feljavított BranchCache képesség ismertetése sem maradhat ki, a felsorolásból.

- Távoli elérés: A távoli elérési megoldások zászlóshajója a DirectAccess legnagyobb előnye, hogy a felhasználó beavatkozása nélkül képes folyamatos és biztonságos kapcsolatot biztosítani a vállalati hálózathoz. Az elsőként a Windows 7-ben és a Windows Server 2008 R2-ben megismert szolgáltatás IPv6 és IPSec segítségével bármilyen közegből (publikus helyek, otthon, mobil használat) képes a belső, védett hálózat teljes vagy szabályozott elérését biztosítani. Nem csak a felhasználó, hanem a számítógépe is eléri a belső hálózatot, azaz rendszerfelügyeleti szempontból is jelentősen segít az üzemeltetőknek ez a megoldás.

- Desktop- és munkamenet- virtualizáció: A Windows Server 2012-től kezdve két, egymástól a működési elv alapján jól elhatárolható, ám mégis rengeteg ponton összeérő virtuális munkakörnyezetet is felépíthetünk a felhasználók számára. A már hagyományosnak számító terminálszerveres munkamenet (Remote Desktop Services, RDS) alapú mellett a virtuális gépekkel megvalósított desktop virtualizációs (Virtual Desktop Infrastructure, VDI) megoldást is bevezethetjük.

De a két környezetet akár egymás mellett is alkalmazhatjuk például ugyanabban a tartományban, eltérő fizikai kiszolgálókon.

- Címtárszolgáltatások: Az Active Directory összetevőivel skálázható, rugalmas, biztonságos, központilag szabályozható és felügyelhető rendszert építhetünk fel a felhasználók és a vállalat erőforrásainak kezelésére, illetve az AD szolgáltatásait és komponenseit is használó egyéb szerverszolgáltatások (például Exchange Server, SQL Server, System Center) számára. Az AD DS telepítésének változásai, vagy az AD Administrative Center bővülése sokat segíthetnek a korrekt üzemeltetésben, ahogyan a Hyper-V-vel támogatott AD virtualizáció és a tartományvezérlők klónozása is. De ne felejtsük el a forradalmain új Dynamic Access Control-t sem, ami az klasszikus, címtár csoportokon alapuló jogosultsági rendszert alapjaiban változtatja meg.

- Felügyelet: A Windows Server 2012-ben jelentősen megváltozott a Server Manager, és így egyszerűbbé vált a szervereink együttes felügyelete, és a komponensek telepítése. A PowerShell alapú automatizáció pedig gyakorlatilag ma már mindenre kiterjed a Windows számítógépek platformján. A felügyelet, a konfigurálhatóság és az automatizmus gyakorlatilag az operációs rendszer és minden szerver szoftver esetén rendelkezésre áll a PowerShell-en keresztül is, sőt a finomabb beállítások néha csak és kizárólag ezen keresztül érhetőek el.

Az egyes komponensek funkcionális bővülésén túlmenően az alkalmazások licencelési modellje is alapvetően átalakult. A korábbi jól elkülöníthető üzemeltetési folyamatokat egyre összetettebb, egymással is sok ponton relációban álló folyamatautomatizmusok váltják fel, melyek együttesen az alkalmazásközpontú üzemeltetési szemlélet honosítják a vállalati infrastruktúrák kezelésében.

Migráció

A folyamat utolsó  lépése  talán a leghosszabb és a legrészletesebb, és a leginkább technikai témájú. Valamint ez az a lépés, amelyben a legtöbb helyi sajátosságot kell figyelembe venni,  azaz  igazából  tökéletes  receptet,  külső  szemlélőként  majdnem lehetetlen adni.

Miben segít a szerverpláza?

  • Konzultáció
  • Hardver és szoftver beszerzés
  • Telepítés és beüzemelés
  • Migráció

Keresse kollágáinkat bizalommal az iroda@szerverplaza.eu címen, vagy a 06 20/9186511 -es telefonszámon!

Hasznos linkek:

- Ismerkedjen meg a Microsoft Migration Planning Assistant-tal!

- Végezze el a "Migrating to Windows Server 2012 Training" MVA kurzust! (Angol nyelvű)


© 2018 MOLEHAND Kft.