Szerver választó
Gondoljon a garanciára!

Blog - Merevlemezek: SATA, RED, NLSAS, SAS, SSD

2012.02.15. 09:26 - Írta: Szerverplaza.eu

A háttértárak megbízhatósága és teljesítménye folyamatosan nő, amire nagy szükség van a virtualizáció előretörésével. De nézzük sorban mik a jelenlegi alternatívák:

SATA: Ez a személyi számítógépekhez tervezett szabvány annyira bevált, hogy még az elődjét az IDE lemezeket nem nagyon lehetett szerverben látni (Csak a különböző SCSI szabványokat), a SATA teljesen általános a mikro és belépő szintű szervereknél. Ezekben a szerverekben általában elég is ez a teljesítmény a kisebb processzorok és limitált RAM mennyiség mellett. Ne felejtsük, hogy a RAID 1 és RAID 10 a megbízhatóság mellett az olvasási sebességet is többszörösére növeli.

WD RED: Igen gyors karriert futottak be a WD (Western Digital) nagy megbízhatóságú lemezei. Alapvetően nem kell csodát várni ezektől a lemezektől. Kicsit drágábban kicsit jobbat kapunk. Viszont, ha valamiért a gyári lemezek nem jönnek szóba, mindenképp megéri a kis többlet költség értük.

NSAS, NLSAS, Midline: A név gyártónként változik, de a lényeg ugyanaz: SATA lemez SAS csatlakozóval. A lemezek általában jobb minőségűek (Akár  a WD RED), de SAS csatlakozó csak storage felhasználásnál hasznos igazán, mivel a redundáns csatlakozás akkor ér valamit, ha redundáns vezérlőhöz kapcsolódik.

SAS: Nagy teljesítményű lemezek kifejezetten szerverekhez és storage-okhoz. 10, vagy 15 ezres fordulattal igazán nagy teljesítményre képesek, főleg fejlett RAID vezérlőkkel, és védett cache-sel nagy tömb részeként (pl. 6 lemezes RAID 5, vagy 4 lemezes RAID 10).

SSD: A leggyorsabb lemeztípus. De vigyázzunk, gyakran több a marketing, mint a valóság. Egy szerver teljesítménye csak részben függ a merevlemeztől. Megfelelő mennyiségű RAM-mal, gyors processzorral és egy jó RAID kártyával ugyanolyan gyorsaságot érhetünk el költségek töredékéért. Ráadásul az SSD típusa sem mindegy óriási a különbség egy SLC, egy MLC és egy TLC között.


© 2018 MOLEHAND Kft.